Symtom

Jag har av min doktor fått diagnosen arbetsrelaterad utmattningsdepression. För att övertyga mig själv om det stämmer så har jag googlat runt i ämnet och hittade bla denna text. (se nedan) Insåg att jag har många av de symtom som beskrivs. Har strykit under de som jag har.

Utbrändhet (utmattningsdepression)

Långvarig stress sliter på kroppen och kan leda till sjukdom och utbrändhet. Immun-försvaret kan försämras vid stress och man kan lättare drabbas av infektioner. Långvarig stress kan också orsakas av högt blodtryck, huvudvärk, värk i axlar och nacke, hjärt- och kärlsjukdomar samt personliga problem.

Stress är den reaktion som vår kropp och vårt sinne upplever när vi anpassar oss till en kontinuerligt föränderlig omgivning. Den har fysiska och känslomässiga konsekvenser och kan leda till både positiva och negativa känslor. Stress kan hjälpa oss att anpassa oss i en svår och föränderlig situation, men kan också resultera i en rad negativa konsekvenser som kan leda till utbrändhet. Exempel på livshändelser som får oss att känna ökad stress är bortgång av en nära anhörig (mamma gick bort i cancer i februari i år.), att man får barn, avancemang i arbetet, nya relationer.

Följande symptom kan vara indikatorer för stress och utbrändhet:
  Fysiska symptom: aptit(ingen !)/ viktförändring, ökad användning av drog, alkohol eller tobak, matsmältningsproblem, hjärtklappningar, återkommande förkylningar, huvudvärk, muskelvärk, trötthet, sömnsvårigheter, rastlöshet, tandgnissling, magont.
  Känslomässiga symptom: ångest, dåligt humör/irritabilitet, utmattning, sorg, känslo-svängningar, mardrömmar, depression, nervöst skratt, gråtattacker, oro, att man snabbt tappar modet, tomhetskänsla.
  Mentala symptom: utmattning, koncentrationssvårigheter, lägre produktivitet, brist på ideer, glömska, uttråkad, negativ attityd, förvirring, tankspriddhet, brist på mening och mål, tveksamhet, cynism, apati.
  Relationssvårigheter: depersonalisering i arbetet eller i sociala situationer, isolering, ensamhet, intimitetssvårigheter, låg sexuell lust, tillbakadragenhet, dålig tolerans, far ut mot andra, förakt, gnällighet, oförlåtande attityd.

Min läkare vill att jag skulle kolla olika värden för att utesluta att jag har någon brist eller någon annan fysisk åkomma så jag var och tog blodprover i morse. Hon har också remitterat mig till KBT-behandling men jag har inte fått någon kallelse ännu trots att det är över en månad sedan. Hon sa att det är ”den tiden på året” nu.


Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s