Humant ledarskap

Läste följande i Metro:

Humant ledarskap är nytt begrepp som fått fotfäste i arbetslivet – tillämpbart för chefer och medarbetare.

– Det går att uppskatta chefer. kollger eller kunder mer än vad vi tror. Och dessutom bli vänligare mot dem oavsett vad de har gjort eller inte gjort. Det är vad humanitet handlar om, säger Teresa M Rask inspiratör och rådgivare i humant ledarskap.

En taskig situation som uppstått på jobbet kan lätt förpesta dagen för dig själv och din omgivning – eller så kan du vända på ditt perspektiv på vad som händer. – Ett sätt att tillämpa humant ledarskap är att i stället ställa in sig på att göra plustolkningar av det som händer under arbetsdagen. Plustolkningar betyder att man ser på situationen ur ett konstruktivt perspektiv.

När någon exempelvis kliver rakt ut i  gatan framför busschauffören Helen T Åkesson så att hon tvingas bromsa, ligger det nära till hands att muttra ” Se dig för, din idiot. Ser du inte att bussen är full ?” Men så gör inte Helen: – Jag blir inte irriterad. Jag ler mot personen och tänker på att han/hon är lika skör och stark som alla vi andra. Jag inser också att jag skulle ha kollat lite mer noggrant och kanske kört lite saktare.

Undra hur många av dagens stora ledare som tillämpar ett humant ledarskap. Det skulle nog inte funnits några krig i så fall.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s