Stora brister i rektors ledarskap

Stora brister i rektorers ledarskap

Publicerad 2010-11-16 15:03

Rektorer måste bidra mer till att förbättra skolans undervisning. De är ofta inte medvetna om vilka brister som finns, visar en granskning.

Men fackliga företrädare pekar på bristande tid och resurser.

– Rektorerna måste ta ansvar för helheten och se till att verksamheten utvecklas. De är ju de enda som har ett utifrånperspektiv, som inte står i undervisningen varje dag, säger Christina Lindh, utredare på Skolinspektionen.

Myndighetens granskning visar dock att rektorerna inte lever upp till sitt pedagogiska ansvar. I de flesta fall besöker de inte klassrummen, diskuterar undervisningsmetoder med lärarna eller följer upp elevernas resultat på ett systematiskt sätt.

Christina Lindh tror att detta delvis beror på gamla mönster.

– Det är mycket som sitter i väggarna i skolan. Där finns ett osynligt kontrakt om att rektorer inte ska gå in och styra undervisningen, säger hon.

De fackliga organisationerna håller med om att det kan finnas brister i hur rektorer leder sina skolor. Men de anser att det främst beror på resursbrist och för stor arbetsbörda.

– Ledningsorganisationen på många skolor är i dag ytterst minimal, för att inte säga anorektisk. Då är det inte konstigt om rektor får svårigheter att hinna med sitt ledarskap fullt ut, säger Lars Flodin, ordförande för Sveriges skolledarförbund.

Efter att nu ha gått ett år på Rektorsutbildningen så undrar jag hur det ska gå i framtiden. Om rektors arbete brister idag hur ska det då bli i framtiden när vi får ännu mer ansvar lagt på oss och kraven på bl a dokumentation ökar. Jag får inte ekvationen att gå ihop. Lösningen är definititivt inte att skicka alla på rektorsutbildning utan jag tror att det måste skjutas till medel för att kunna utöka ledningstjänsterna inom skolan. Men det är också viktigt att lärarnas kompetens ökar så att rektorns resurser, som ju först och främst är personalen, räcker till för att nå bättre resultat. Inte konstigt att vi får ut lärare som inte klarar uppdraget när flera av våra lärarhögskolor har förlorat sin examinationsrätt !

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s