MP oenigt om friskolors vinster

Skolvärlden.se 25 maj 2012

I dag börjar Miljöpartiets kongress i Umeå.
Där kommer frågan om vinster i friskolan att stå i fokus – då partiet är delat i två läger.
– Det är det innebär att vara ett brett parti, man kommer med olika erfarenheter, säger språkröret Gustav Fridolin till Skolvärlden.se.

Tidigare i veckan skrev några tunga företrädare för Miljöpartiet samt föreningen Idéburen skola ett debattinlägg i Dagens Nyheter där man skrev att Miljöpartiet måste backa från stödet för friskolor med vinstsyfte.
”Vi är fortfarande för pedagogisk mångfald och skolor anpassade till lokala förhållanden. Vi vill att idéburna organisationer ska driva skolor och vi vill att kommunala skolor ska vara öppna för alternativ och lokala variationer. Däremot konstaterar vi att vinstdriften av skolan bidrar till segregation och ökade kostnader. Vi vill därför att alla vinster från skolverksamhet ska återinvesteras i verksamheten. Skolor ska inte ha något vinstsyfte”, skriver man.

Partistyrelsen vill också begränsa möjligheterna för skolföretagen att ta ut vinster, men går inte lika långt.
– Vårt förslag från partistyrelsen är ju att alla aktiebolag som driver skolor ska tvingas skriva in i sin bolagsordning att deras syfte är utbildning. Sen ska man ha av Skolinspektionen certifierade revisorer som faktiskt kan skolan. På det sättet stänger man inte möjligheten att få in privat kapital i skolverksamheten genom att ha kvar bolagsformen, men det blir omöjligt att nagga på kvaliteten för att ta ut pengar, säger språkröret Gustav Fridolin till Skolvärlden.se.

Vår skola drivs som ett aktiebolag och jag välkomnar att det kommer förslag som kanske kan medverka till att förtroendet för oss som driver friskolor i aktiebolagsform ökar. Debatten som förts det senaste året är viktig för det är inte meningen att man ska ta ut vinster på elevernas bekostnad. Varenda krona behövs för att lyckas med uppdraget! Vi har haft det inskrivet i vår bolagsordning att ev. vinst ska återinvesteras i verksamheten och att rörelsens medel ska användas till utbildningen vi bedriver. Det har vi haft ända sedan vi gick över från ekonomisk förening till AB. Tror det var ca 10 år sedan. Tyvärr drar en del människor automatiskt slutsatsen att man skor sig på möjligheten att ta ut vinst endast genom att man säger att vi är ett aktiebolag. Så jag välkomnar någon form av reglering !

Bild

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s